Rezultati probe male mature

06.05.2015. 09:06


   Prema prvim rezultatima probne male mature, đaci osmih razreda u proseku su odgovorili na nešto više od pola pitanja na testovima. Prema do sada pregledanim testovima, đacima su najteži matematički zadaci iz oblasti geometrije, razumevanje i analiza odlomka književnog teksta iz srpskog jezika, dok su zadatke kombinovanog testa osmaci u proseku bolje znali. Kao i prošle godine, i ove godine mali maturanti nisu pokazali zavidno znanje na završnim testovima, s tim što su, čini se zasad, rezultati malo bolji nego prethodne godine. Takođe, razlika u pokazanom znanju osetna je između đaka iz škola (gradova) koje su štrajkovale tokom proteklih pet meseci i onih koje su sprovodile nastavu regularno.
Prosek bodova u beogradskim i novosadskim školama znatno je bolji i kreće se od 11 do 14 bodova po testu. Tako su đaci beogradske osnovne škole "Skadarlija" ostvarili prosek od 14,16 bodova iz srpskog jezika, 12,86 iz matematike i 14,46 iz kombinovanog testa. Prosek bodova u OŠ "Kralj Petar Prvi" je 12,8 iz srpskog jezika, 12,5 iz matematike i 13,15 iz kombinovanog testa.

                           djaci rade testove

Kada školske uprave dobiju sve rezultate, oni će biti upućeni Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja koji bi, na osnovu analize teškoća i propusta na probnom testu, trebalo prilagoditi za završni test. 

Ostaje još malo vremena do kraja školske godine da se nadoknadi propušteno gradivo i da se radi na težim oblastima iz svih predmeta koji se polažu na maloj maturi. Učenici i roditelji su s pravom zabrinuti za konačne rezultate na završnim ispitima, ali takođe i zbog dodatnog opterećenja za kućni budžet, to jest, nemalog  novca koji izdvajaju na privatne časove. 

Želeći da izađe u susret osmacima i pomogne u njihovoj pripremi za uspešan završetak osnovnog školovanja, naša škola ove godine je za maturante organizovala besplatnu pripremnu nastavu iz matematike, koja će trajati do 17. maja.