Novi profili u verifikaciji na SCS

ELEKTROTEHNIČKO PODRUČJE RADA SCS

 

Obrazovni profil ELEKTROTEHNIČAR MULTIMEDIJE – u proceduri verifikacije

 

Elektrotehničar računarske multimedije je savremeno zanimanje, koje postaje sve traženije u današnjem dobu. Predstavlja pravi izbor za one koji žele zaposlenje odmah nakon srednje škole, jer će im znanja koja steknu u radu sa odgovarajućim softverskim alatima pružiti tu mogućnost.

Zanimanje elektrotehničar računarske multimedije daje čitav spektar znanja i veština, jer povezuje različita tehnička znanja i veštine, sa više oblasti iz domena umetnosti i IT.

Poslovi kojima može da se bavi elektrotehničar multimedije: Ovaj obrazovni profil pruža znanja za uključivanje u sve poslove na postavljanju, održavanju i ostvarivanju interne, satelitske i kablovske televizije; emisione radio i video tehnike, kao i poslove provajderskih kuća za pružanje različitih telekomunikacionih servisa; samostalnu instalaciju odabranih softverskih multimedijalnih alata i njihovu primenu u audio i video produkciji, veb-dizajnu i tehničkoj podršci za multimedijalne prezentacije, itd.

 

UMETNIČKO PODRUČJE RADA SCS

 

Obrazovni profil TEHNIČAR DIZAJNA GRAFIKEu proceduri verifikacije

 

Grafički dizajn kao stvaralačka disciplina može se posmatrati u okviru dve osnovne oblasti, a u svakoj od njih postoje područja, koja predstavljaju celinu za sebe.

Prva oblast obuhvata tzv. dvodimenzionalni grafički dizajn, koji je istovremeno zastupljen u najvećem broju područja grafičkog dizajna a karakteriše ga likovno-grafičko izražavanje u površini, odnosno u dve dimenzije. Ova oblast grafičkog dizajna obuhvata najveći broj sredstava ekonomske propagande, kao što je plakat, oglas, zaštitni znak i druga, kao i likovno-grafičku opremu knjige, novina i časopisa.
Druga oblast obuhvata tzv. trodimenzionalni dizajn, u okviru ove oblasti najšire je zastupljeno područje dizajna ambalaže i grafičke prezentacije proizvoda.

U savremenim uslovima, široke primene informacionih tehnologija i različitih softverskih paketa, ovo zanimanje, uz delimičnu modernizaciju Nastavnog plana i programa, postaje veoma traženo na tržištu i u svim oblastima i delatnostima kojima se ljudi bave.

Poslovi kojima može da se bavi tehničar dizajna grafike: Likovno uređuje knjige, časopise, brošure, plakate, reklamne materijale i slično, prema potrebama i zahtevima klijenata. Osmišljava vizuelni identitet firme: dizajnira zaštini znak (logotip), koverte, memorandum i sl. Predmeti ili znakovi koje dizajnira su privlačni, uočljivi i prepoznatljivi. Osim odgovarajućih kompjuterskih programa (grafički programi, priprema za štampu), tokom školovanja uči crtanje i slikanje - ovaj obrazovni profil je u ponudi srednjih škola za dizajn i umetničkih škola. Može raditi u štamparijama, firmama, elektronskim medijima i slično ili samostalno.

 

PRIJAVI SE:

POPUNI UPITNIK I OSTVARI PRAVO NA UPIS U SCS!!!

 

Prijava